Morwa indyjska – działanie i właściwości tajemniczego owocu z Polinezji

Egzotyczny owoc znany i doceniany przez mieszkańców Polinezji, nazywany jest przez nich „aspiryną przyszłości”. Stosowana jest również zamiennie nazwa – noni. Owoc ten został dość niedawno wykorzystany przez producentów żywności, którzy zaczęli produkować sok na bazie tej gorzkiej w smaku, tropikalnej rośliny. Jakie ma właściwości? Czy jest zdrowy? Sok z noni jak wykazano znajduje zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Stosowany może być jako płyn do płukania gardła, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

 

Owoce można także stosować w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, gdyż wykazują one korzystne efekty przy zapobieganiu i niwelowaniu infekcji żołądka i jelit. W prowadzonych badaniach wykazano też, że morwa indyjska może przyczyniać się do redukcji poziomu złego cholesterolu LDL oraz wspomaga układ krążenia. Dawkowanie soku nie powinno jednak przekraczać u osoby dorosłej 40ml dziennie. Nie jest również wskazane preparatów zawierających morwę indyjską kobietom w ciąży i karmiącym, a także osobom z dolegliwościami nerek, wątroby czy zaburzeniami rytmu serca.

Artykuł powstał przy inspiracji https://pijnoni.pl/o-noni/